Uncategorized // Category

Category based archive
29 Oct

Perfect Timing – Performance Relationship in Sport Karate (Vol 1)

Competition kumite as a modified segment of karate-do practice is a complex sports activity, which requires fast and precise moves in unpredictable environment. Accordingly, sports karate, as it is named nowadays, is a discipline with the highest level of specialization, and is kinesthetically and technically connected with the open sensory movements and behaviour of the sparring athletes in variable conditions. The dynamic change of rules, requirements and expectations in the sport circumstances are asking for constant modifications and innovations in creating a karate curriculum. So karate professionals must use all their potential and energy as well as their material and technical resources to find new ways to help their practitioners to achieve top-class results.     Link

27 Oct

Оптимизација на перформансите кај врвни спортисти за време на спортското карате „Кумитеин“

Kurtovic, Nazim & Kurtovic, Nazim. (2016). Optimization of Performance in Top-Level Athletes during the Kumite in Sport Karate. Journal of Sports Science. Volume 4. 132-149. 10.17265/2332-7839.

Link!

11 Oct

Видео кое треба да се погледне – Назим Куртовиќ карате легенда

На интернет се врти едно многу интересно видео кое вреди да се види. Секој искрен љубител на боречките вештини би сакал да слушне и да види нешто за нашите карате легенди кои беа фактор и во поранешна Југославија и во светското карате.

Затоа уживејте во водеото посветено на Назим Куртовиќ!

11 Oct

Интервју кое вреди да се Чита

На 5-Мај оваа година нашиот Сенсеи Назим Куртовиќ даде интревју за српскиот портал “Себиљ” каде многу детално може да се прочита и дознае за успешната натпреварувачката кариера на нашиот Сенсеи и неговите мислења и толкувања на темите како што се каратето во денешниот свет ,едукацијата на младите спортисти и уште многу повеќе.

За по детални информации разгледајте го целото интервју на: sebilj.net

09 Oct

Каратистите на Вардар во посета на бугарија

Каратистие на Вардар во Декември беа во посета на главнио град на Бугарија кад три дена ни поминаа во дружење тренирање и преубава атмосфера.

Причината за посетата е семинатор кој се одржа од страна на 8ми дан сенсеи Хитоши Касуја и тренерите од дургите земји посетители(бугарија,србија,румунија,грција) и исто така од нашиот Снесеи Назим

09 Oct

Одлична шанса за од учење од врвен масјтор

На ден 10.10.2020 главниот инструктор на WSKF Сенсеи Хитоши Касуја ќе одржува онлине семинар организиран од карате федерација на Шпанија.

На сите каратисти им е пружена одлична прилика за вежбање и учење од најврвниот мајстор на каратето ова е прилика која не се пропишта

 

Повеќе информација на емали адресата [email protected]

28 Sep

Aliquam fermentum massa ac est sollicitudin, at ultricies ligula tristique. Cras finibus, nulla ac convallis feugiat, nisl nisl lobortis est, eget auctor velit magna vel nunc. Donec nec eros rhoncus.

28 Sep

Aliquam fermentum massa ac est sollicitudin, at ultricies ligula tristique. Cras finibus, nulla ac convallis feugiat, nisl nisl lobortis est, eget auctor velit magna vel nunc. Donec nec eros rhoncus.