Lifestyle

Category

Вовед во нутирција

Нутриција и хранливи состојки Нутрицијата може да се дефинира како наука за активноста на храната, пијалоците и нивните компоненти во биолошките системи. Хранливите состојки кои ги содржи храната овозможуваат одредена функција во организмот. Тие се делат во групи во зависност од количините кои што му се потребни на телото: Макронутриенти : хранливи состојки кои му […]

КАКО ДА ПЛАНИРАМЕ РАЗНООБРАЗНА БАЛАНСИРАНА ИСХРАНА

ИСХРАНАТА Е ВАЖЕН ЧИНИТЕЛ ЗА ДОБРОТО ЗДРАВЈЕ НА СИТЕ НАС Ние сите различно се храниме, имаме различни навики поврзани со исхраната, но сите сакаме да сме со добро здравје и затоа многу често се прашуваме како да се храниме. На исхраната треба да се внимава да биде богата со различни производи затоа што балансираната и […]