Вовед во нутирција

Нутриција и хранливи состојки Нутрицијата може да се дефинира како наука за активноста на храната, пијалоците и нивните компоненти во биолошките системи. Хранливите состојки кои ги содржи храната овозможуваат одредена функција во организмот. Тие се делат во групи во зависност од количините кои што му се потребни на телото: Макронутриенти : хранливи состојки кои му […]

Правилата за здраво слабеење

Здраво слабеење Не го ризикувајте своето здравје со разни диети. Слабеењето треба да е здраво, природно и постепено. ЗДРАВО СЛАБЕЕЊЕ: без гладување, напротив, со 4 до 5 оброци на ден;без броење калории, јаглехидрати, протеини, грами, милилитри; без киноа, хељда и чиа, ако не ги сакате Медитеранска исхрана, со акцент на традиционалната кујна; опции за оброци […]

КАКО ДА ПЛАНИРАМЕ РАЗНООБРАЗНА БАЛАНСИРАНА ИСХРАНА

ИСХРАНАТА Е ВАЖЕН ЧИНИТЕЛ ЗА ДОБРОТО ЗДРАВЈЕ НА СИТЕ НАС Ние сите различно се храниме, имаме различни навики поврзани со исхраната, но сите сакаме да сме со добро здравје и затоа многу често се прашуваме како да се храниме. На исхраната треба да се внимава да биде богата со различни производи затоа што балансираната и […]

Здраво и лесно слабеење

Здрави ужинки за успешна диета За многумина, диетата значи рестрикции во исхраната. Во таа насока, се оди кон елиминирање на ужинките, за да се заштеди на калории. Но, секој нутриционист ќе ви каже дека ужинките се исклучително важен дел од секоја исхрана, особено диетите, бидејќи често се случува да помине премногу време помеѓу оброците, што […]